Crematie

Vandaag kiezen reeds één op twee mensen voor een crematie bij een overlijden. Het recent verruimde aanbod aan asbestemmingen met urnenvelden, asverstrooiing op zee of het bijhouden van as in de familie versterkt die stijgende trend.

Bij crematie wordt het lichaam van een overledene onder hoge temperatuur verast. De kist wordt in de crematieoven geschoven bij een temperatuur van 800°C. Na zelfontvlamming van de kist stijgt de temperatuur in de crematieoven tot 1.100°C. Een crematie duurt ongeveer twee uur. Samen met de kist gaat een identificatiesteentje in de crematieoven. Op dit vuurvaste steentje staat een nummer dat overeenstemt met het nummer van de urne. Zo zijn vergissingen volledig uitgesloten. Daarna wordt de urne met de as van de overledene aan de familie bezorgd.

In UITZICHT kan men kiezen voor een crematie met of zonder een uitvaartceremonie. Wanneer er uitsluitend een crematie plaatsvindt, heeft het crematorium geen rechtstreeks contact met de familie van de overleden persoon. De afspraken rond de crematie worden dan immers gemaakt met de uitvaartondernemer. De familie kan er ook voor kiezen om de crematie te combineren met een uitvaart in UITZICHT. Men heeft dan de mogelijkheid om het afscheid te organiseren bij de kist of bij de urne van de overledene.