Architectuur

Souto de Moura

In 2005 startte de zoektocht naar een architect voor het nieuwe crematorium in Kortrijk. De ontwerper diende het karakter van gebouw te bepalen en de technische noden te verzoenen met de bijzondere sfeer eigen aan het uitvaartgebeuren. Het nieuwe gebouw moest ook aansluiten bij de bestaande begraafplaats. Het architectenteam Souto de Moura Arquitectos & SumProject tekende een gebouw dat in het terrein verzonken is. Het groene dak vormt een tafel in het landschap. Het crematorium is bereikbaar via een zachte helling. Door de inplanting van het crematorium langs de Ambassadeur Baertlaan zorgden de architecten ervoor dat het uitzicht op het landschap én op de unieke begraafplaats behouden blijft en zelfs versterkt wordt.

Interieur en gebouw vormen een geheel

Het interieur van het crematorium bleef bewust zeer sober. Door deze rust geeft het gebouw prioriteit aan de nagedachtenis van de overledene.
De architect Eduardo Souto de Moura ontwierp ook de banken voor de inkomhal en de aula’s, een sofa voor de onthaalruimtes en familiekamers, de bijzettafeltjes, het spreekgestoelte voor de aula’s, signalisatieborden en deurkrukken,… Alles vormt een mooi geheel met het gebouw.

Ruimte voor kunst

Op het voorplein van crematorium UITZICHT gaf de Portugese kunstenaar Pedro Cabrita Reis een wandsculptuur van 8 bij 4 meter vorm. Zijn inspiratiebron is het dagelijkse leven. Hij creëert met alledaagse gebruiksvoorwerpen nieuwe en abstracte composities. Voor deze sculptuur ‘Looking at silence’ vertrekt Pedro Cabrita Reis van een rode bakstenen muur. Deze wordt gehouwen en bewerkt tot een ‘gedachtenismuur’.